Grrrr…

Koliko nas Grrrrmi?


site statistics

Kategorije

 

Januar 2009
P T S Č P S N
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiv

Mašinerija

22.01.2009

Odkrila sem eno stvar, ki se lahko kosa z mojo novo Mašinco. Pred časom sem se lotila »Knjige o možganih« (avtor Peter Russel). Mašinca se v primerjavi z možgani, ki so prava mašinerija, lahko samo skrije. Pa ne da bi podcenjevala svojo oh in sploh super Mašinco … Danes sem malce testirala poslušanje glasbe in radio. Skoraj me je odneslo, ko sem nastavila glasnost na 100 %. Ni slabo. Nastavila sem si tudi nov video ob klicu. Takole po novem zgleda Mašinca, ko me kličeš:

YouTube slika preogleda

Pa če se vrnem na našo mašinerijo v glavi … 10 milijard nevronov naj bi bilo v naših možgančkih (za primerjavo, leta 1979, ko je bila knjiga napisana, je to pomenilo 1/3 prebivalstva, danes pa se tej številki počasi že kar bližamo … 6–7 milijard nas je). En tak nevronček vzpostavi 10 tisoč povezav … Ko so se na Univerzi v Cambridgeu lotili raziskav živčnega sistema črva, so za to potrebovali tri leta. Črviček ima samo 23 nevronov. Če bi želeli na tak način analizirati človeške možgane, bi jim verjetno vzelo »malce« več časa … Ena tolažilna za tiste, ki jih skrbi izumiranje nevronov v naših možgančkih … četudi bi na dan propadlo 1000 nevronov, bi v 80 letih življenja to pomenilo manj kot odstotek vseh nevronov. Fascinantno je tudi, da naj bi kar 50 % otrok do enajstega leta starosti imelo tisti verjetno vsem znani »fotografski spomin«, potem pa začne ta odstotek upadati in sicer predvsem zaradi našega sistema vzgoje in izobraževanja, kjer se (pretirano?) poudarja zgolj delovanje leve polovice možganov (branje, pisanje …), manj pa se spodbuja vizualne predstavnosti. Največji znanstveniki in umetniki (npr. Einstein in da Vinci) so uporabljali sposobnosti obeh polovic možganov. Vizualni spomin je sploh fascinanten – opravili so neko raziskavo, kjer so pokazali 10.000 različnih fotografij, potem pa testirance preverili, če so določeno fotografijo že videli ali ne. Uspešnost prepoznavanja je bila 99.6 %.

V teoriji naj bi si naši možgani lahko zapomnili čisto vse, kar v življenju doživimo. Pred tednom dni je Irenulja v Knjigi frisov objavila spodnjo fotko in pod njo zapisala »neki dobrega (Pisa)« … Tri leta je že od takrat, ko je bila fotka posneta, da si lažje predstavljate situacijo. Tu se je začelo kravžlanje možgančkov, aktivacija milijarde nevrončkov leve polovice in druge milijarde desne polovice možganov, vzpostavljanje raznoraznih povezav med njimi … poleg tega sem se morala boriti še s skušnjavo strica Guglja, ki me je vabljivo gledal, naj vanj vpišem nekaj ključnih besed, a se nisem dala. Nekaj do enih danes zjutraj sem povezala zadnja dva nevrončka in hevreka, imam jo – cecina!

Vsaj kar je povezano s potovanji in hrano, se v moji »mašineriji« očitno res ne pozabi … za vse ostalo pa bo, če ne bo druge, poskrbela Mašinca. :-)

cecina, Meeya, Irenulja

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev »

 1. Irenulja pravi

  ja, neki takega je uno, k smo jedli. ker je iz čičerike, Taljani pa ji rečejo cecchi al neki podobnega – ne vem, kako se napiše :)
  bravo, možgani, jst se tega ne bi spomnila, vem pa, kaj smo mele en dan prej in en dan več ksno oblečeno :) ))

  23.01.2009 ob 09:54 | #

 2. meeya meeya pravi

  @Irenulja – ja, čičerika je ceci po italijansko :grin: Morm pa priznat, da sem imela še eno drugo asociacijo na cecino. V španščini je namreč to neke vrste pršut – samo da je iz govedine, ampak posušeno na enak način … Vedela sem, da ima to, kar smo v Pisi jedli, enako ime kot eno meso v španščini :lol: Potem še pomoč abecede in sem prišla do rešitve :cool:

  23.01.2009 ob 22:50 | #

 3. tine pravi

  Mal pozno prebrano, ampak nič manj kul post!

  27.01.2009 ob 22:34 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL